Sverige och EU

euOkunskapen om hur Sverige styrs idag, som medlem i EU, är stor, vilket också försvårar att föra en meningsfull kreativ framtidsdebatt om demokratin. Därför vet de flesta heller inte hur man skulle kunna påverka politiken. Här väntar en stor uppgift för skolan. På internet finns en webbsida som söker bidra till att råda bot på problemen. Den heter www.eusverige.se och har tagits fram av Anders Erkéus, i samverkan med några olika organisationer (MP, ABF och tankesmedjan Cogito) och med stöd av regeringspengar för EU-information. Här finns bland annat en möjlighet att se, söka i och diskutera den styrande EU-grundlagen (de samlade grundfördragen), som gjorts maximalt läsbar och åtkomlig. Det finns tydliga klickbara kartor över beslutsgångarna, via vilka man kan komma till institutionerna själva, till deras egna beskrivningar av vad man gör och till funktioner via vilka man kan söka påverka dem. En samling framtidsinriktade artiklar från olika perspektiv ingår också, med möjlighet att kommentera. Därtill en länksamling till olika EU-bevakare och andra internationella organisationer med mera. Sidan kan vara ett användbart verktyg i samhällsundervisningen.

Anders Erkéus erbjuder också föredrag och workshops utifrån webbsidan, där man kan använda dess påverkansfunktioner eller med rollspel illustrera beslutsgångarna, och, om man vill, diskutera hur man vill ha det i framtiden. För grupper, en eller flera klasser eller lärarkollegiet. Han nås på admin@eusverige.se eller 086434241 och 0700222198.

FLS är en fristående ämneslärarförening. Vi vill vara en samlande kraft för samhällslärarkollegiet. Här kan du finna inspiration, gemenskap & fortbildning

Märkta med:
Publicerat i Demokrati och statsskick, EU, Material och stoff, Nyheter, Samhällskunskap

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följ FLS på Twitter!
%d bloggare gillar detta: