Vad påverkar ungdomars tolerans och empati?

ungdomar.jpgMarta Miklokowska, forskare i psykologi, vid Örebro universitet har skrivit en artikel som handlar om hur ungdomars attityder mot invandrare utvecklas beroende av påverkan från familj, kompisar samt vänner med invandrarbakgrund. Hon iakttar två typer av påverkan. Dels direkt påverkan som handlar om att ungdomar direkt lär sig toleranta eller intoleranta attityder från sina föräldrar eller kompisar. Dels om indirekt påverkan som innebär en mer subtil påverkan, där Miklikowska undersöker kopplingen mellan utveckling av empati och deras attityder till invandrare samt mellan familjens socioekonomiska situation och ungdomars tolerans:

– Jag är inte förvånad över resultatet. Empati är något vi delvis föds med, men som vi även lär oss genom observationer av olika viktiga personer i vår omgivning. Det är rimligt att om föräldrar och kompisar är toleranta och om ungdomar har vänner med annan etnisk bakgrund kommer det att påverka hur ungdomars empati utvecklas. Empati i sin tur har betydelse för ungdomarnas attityder mot invandrare. Ju mer empatiska ungdomar, desto mer toleranta attityder har de, säger Marta Miklikowska.

Miklikowska menar att ett sätt att motverka rasism och främlingsfientlighet kan vara att skapa möjligheter och plattformar för ungdomar att få vänner med annan etnisk bakgrund. Man bör också jobba med ungdomarnas empatiska förmåga. Det blir tydligt att skolan och lärarna kan spela en viktig roll i detta.

Även den socioekonomiska situationen spelar en viktig roll för inställningen till personer med invandrarbakgrund:

– Ju mer utbildning föräldrarna har och ju högre ekonomiska resurser det finns hemma desto mer toleranta är familjens ungdomar. Det betyder att vi bör göra insatser även på samhällsnivå om vi vill att ungdomar utvecklar toleranta attityder.

Citaten ovan kommer från den här intervjun. Artikeln finner du här och se även en tidigare artikel skriven av samma forskare.

/Elias Dietrichson

FLS är en fristående ämneslärarförening. Vi vill vara en samlande kraft för samhällslärarkollegiet. Här kan du finna inspiration, gemenskap & fortbildning

Märkta med: , , , , , , ,
Publicerat i Forskning, Identitet och normer, Nyheter, Samhällsfrågor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följ FLS på Twitter!
%d bloggare gillar detta: