Dagens Nyheter skriver idag (söndag) om en ny FN-rapport som tittar på konsekvenserna sex år efter den arabiska våren. Rapporten fokuserar på ungas livssituation i 22 länder i Nordafrika och Mellanöstern. Föga förvånande finns det både positivt och negativt i rapporten. Först till de positiva konsekvenserna:
Läskunnigheten ökar i arabvärlden, särskilt bland kvinnor. Svält och extrem fattigdom har minskat, och den förväntade medellivslängden har ökat. Barnäktenskapen minskar, liksom fallen av könsstympning. Färre unga röker i dag än
tidigare.
Kontakterna med omvärlden har förbättrats: sju av tio unga i arabregionen använder sociala medier. Gräsrotsrörelser som bekämpar orättvisor växer fram – rapportförfattarna lyfter till exempel fram en volontärorganisation i Kairo som framgångsrikt bekämpat tafsande och sextrakasserier på allmänna platser.
Övervägande i rapporten är dock de negativa konsekvenserna:
Det är uppenbart att många av ungdomarna i arabvärlden riskerar att hamna i socialt utanförskap på grund av långvarig arbetslöshet.
De 105 miljoner ungdomarna, som utgör nästan en tredjedel av arabvärldens totala befolkning på cirka 350 miljoner människor, är hårt drabbade av arbetslöshet. 29,7 procent av dem går utan jobb (siffran är från 2014). Det är en mer än dubbelt så hög siffra än i världen i övrigt, där motsvarande siffra är 13,9 procent.
Internationella arbetsorganisationen (ILO), vars statistik har bidragit till rapporten, förutspår att ungdomsarbetslösheten i arabvärlden kommer att fortsätta öka.
/…/
Många ungdomar bor trångt. 75 procent av arabvärldens befolkning lever i storstäder med dålig luft och små gemensamma utrymmen. En miljö som ökar exponeringen för alkohol- och drogmissbruk och för kriminalitet.
Unga kvinnor i arabvärlden är extra utsatta för arbetslöshet. 48 procent av kvinnorna i studien saknar jobb, jämfört med 23 procent av männen. Det betyder att Nordafrika och Mellanöstern har världens lägsta andel av förvärvsarbetande kvinnor.
Upproret 2011 ledde i flera länder till ökat genomslag för islamistiska krafter, som har en reaktionär syn på könsroller och kvinnlighet. Det kan snarast försvåra för kvinnor att få ökat utrymme på arbetsmarknaden.
Till detta kan man också lägga till krig och konflikter som pågår i området:
Nästan 20 procent av världens konflikter efter andra världskriget har ägt rum i arabvärlden. För närvarande pågår elva väpnade konflikter i området.
Och trots att bara 5 procent av världens befolkning bor i Nordafrika och Mellanöstern, drabbades regionen år 2014 av nära hälften av de globala terrordåden, attentat som dödade sammanlagt 21.000 människor.
Samma år – det senaste med heltäckande statistik – fanns 70 procent av dem som dödades i konflikter i världen i Nordafrika eller Mellanöstern. I denna region lever nu också över hälften av världens flyktingar.
Artikeln innehåller även en bra kortfattad sammanfattning av vad som hände 2011. Läs hela artikeln här.
Läs även tidigare artiklar vi har skrivit om hur det blir fler demokratier världen över och hur den extrem fattigdom har halverats.
Inte nog med att kvinnorna hålls tillbaka av sina män, som vill ha dem hemma, så har kvinnorna inte tillgång till, eller tillåts ha, preventivmedel vilket ytterligare försvårar deras och landets problem.
Nu finns det ju även krafter här i Europa som vill förbjuda aborter eller inskränka rätten till sådana och det är nog tyvärr bara början.
// Kao