Intervju med Manne Gerell: ”Förebyggande åtgärder är bra, men det gäller att fokusera på det som fungerar”

manne

FLS Elias Dietrichson intervjuar forskare Manne Gerell, adjunkt i kriminologi. 

Hej Manne! Ofta pratar politiker om hårdare straff och Kriminalvårdens forskning har visat att korta fängelsestraff inte verkar vara så effektivt, andra insatser förespråkas till exempel av Nils Öberg generaldirektör på Kriminalvården, hur ser du på detta? Är förebyggande åtgärder mer effektivt till skillnad från frihetsberövanden? Varför är det så?

Bra förebyggande åtgärder är bättre, men det gäller att fokusera på det som fungerar/ta reda på vad som fungerar. Det är pga den avskräckande effekten av fängelse är mycket mindre än många tror, det som primärt fungerar avskräckande är ökad risk för upptäckt.

Det är mycket prat i medierna om hur brottsligheten utvecklas i Sverige. Du skrev på Twitter för ett tag sedan att brottsligheten i hela landet minskar men i vissa områden ökar kriminaliteten. På vilket sätt kan man se detta och vilka områden gäller det?
Nu gäller det kanske inte längre, senaste året har ju exv mord och sexualbrott (ntu) ökat, liksom otryggheten. Fram till dess har vi dock sett en tydlig trend av färre fall av ffa misshandel, bilinbrott och cykelstölder – volymbrott som drabbar många. Även om fler samtidigt utsetts för nyare brott, bedrägerier och andra brott på branätet, så har det (åtminstone fram till nyligen) varit en förbättring för det stora flertalet.

Samtidigt har dock en delvis ny brottslighet växt fram i utsatta bostadsområden, med grovt våld där skjutvapen och sprängämnen ökat, narkotikaförsäljning sker mer öppet och hot eller otillåten påverkan påverkar lokalsamhället. Detta har också medfört att den ökning av (upplevd) trygghet som (fram till förra året) synts i Sverige inte har kommit invånarna i utsatta områden till gagn. Skillnaderna har alltså ökat mellan medelsvensken och den som bor i ett utsatt område, en person som också tenderar vara fattigare, lägre utbildad och ha utländsk bakgrund.

Motsvarande gäller också för andra grupper, t ex polis, räddningstjänst, social mfl som arbetar i utsatta områden/kommer i kontakt med de kriminella nätverken. Dessa har inte sällan upplevt att samhället har en väldigt negativ utveckling.

 

Din forskning fokuserar på brottslighetens geografi. I din avhandling – Neighbourhoods without community – så visar du att ”kollektiv förmåga” är avgörande för ett område. Vad innebär denna förmåga? Hur ska politiker tänka för att främja detta? Din avhandling, som jag förstår det, stärker också tesen att fattigdom i sig inte är en kausal mekanism – kan du utveckla detta?

 

Kollektiv förmåga är många små saker i vardagslivet som tillsammans bidrar till att göra att ett bostadsområde fungerar, i praktiken handlar det om sammanhållning och samarbete . Säga hej till främlingen på gatan, hålla ett öga på grannens barn när dom är ute och leker, säga ifrån när ett ungdomsgäng klottrar, ingripa när någon blir trakasserad. Vi vet i ärlighetens namn inte säkert hur den kollektiva förmågan bäst kan stärkas, men att stötta lokala eldsjälar eller organisationer så att dessa kan öka sammanhållning och samarbete är en rimlig utgångspunkt, liksom att få till fler möten/mötesplatser och att säkerställa att myndigheter bidrar med grundläggande trygghet och stöd.

Fattiga områden har mer våldsbrott, men det verkar vara pga en lägre kollektiv förmåga. Fattigdomen ger alltså bostadsområdet en lägre kollektiv förmåga att hantera problem, och det är den bristande förmågan snarare än fattigdomen i sig som förklarar att det är mer våld där.
——-

Manne Gerell är adjunkt i kriminologi vid Malmö Högskola. Gerells forskning är främst inriktad mot geografisk kriminologi, med frågor om vilka platser det finns mer brott, otrygghet och liknande på samt varför just dessa platser och vad som kan göras åt det.

Följ Gerell på Twitter och läs hans blogg. Se en mikro-föreläsning ”Därför brinner vissa bostadsområden” eller läs en annan intervju med Gerell – ”Vi utvärderar för lite i Sverige”.

FLS är en fristående ämneslärarförening. Vi vill vara en samlande kraft för samhällslärarkollegiet. Här kan du finna inspiration, gemenskap & fortbildning

Märkta med: , , , , , , , , , , ,
Publicerat i Kriminologi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följ FLS på Twitter!
%d bloggare gillar detta: