Innebär kapitalism en hög inkomstkoncentration för den översta procenten?

Andreas Bergh, docent i nationalekonomi, har tittat på programmet Idevärlden om kapitalism. Bergh identifierar två framträdande definitioner av begreppet kapitalism:

Definition 1: privat ägande och allokering av resurser genom fria marknader

Definition 2: frånvaro av stor offentlig sektor

Bergh konstaterar att om kapitalismen definieras enligt den första definitionen ovan ser man ingen korrelation med länder som har en hög inkomstkoncentration för den översta procenten:

Bland länder som det finns data för, syns alltså inget samband alls mellan kapitalism och inkomstkoncentration till den översta procenten. Hade det inte varit för USA hade det snarare synts ett negativt samband, så att starkare rättsstat och privat äganderätt korrelerar med lägre toppinkomstkoncentration.

Bergh menar dock att den andra definitionen ovan korrelerar med länder som har hög inkomstkoncentration:

På en punkt har emellertid KEE [Kajsa Ekis Ekman] rätt: Om kapitalism tolkas som frånvaro av stor offentlig sektor, stämmer det att kapitalistiska länder har högre toppinkomstkoncentration:

Den som ogillar när inkomster koncentreras till en liten elit kanske inte ska rikta sin ilska mot den privata äganderätten, utan fundera på hur den bäst kombineras med en omfördelande välfärdsstat?

Läs hela inlägget här. Lärdomen som jag drar av inlägget: var noggrann med hur du definierar dina begrepp (och ifrågasätt andras definitioner) och var tydlig med definitionen, för skillnaden kan vara mycket stor. Hur definierar dina elever centrala begrepp?

/Elias Dietrichson

FLS är en fristående ämneslärarförening. Vi vill vara en samlande kraft för samhällslärarkollegiet. Här kan du finna inspiration, gemenskap & fortbildning

Märkta med: , , , ,
Publicerat i Demokrati och statsskick, Ekonomi, Material och stoff, Nyheter, Statistik, Undervisning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följ FLS på Twitter!
%d bloggare gillar detta: