Hur kan det komma sig att arbetslöshet och sysselsättning ökar samtidigt?

Det verkar som om arbetslösheten stiger just nu samtidigt som sysselsättningen ökar. Hur är detta möjligt? Det verkar ju ganska motsägelsefullt.

Till att börja med behöver man definera ett par viktiga begrepp som gäller arbetsmarknaden (min fetmarkering):

En person som utförde minst en timmes arbete under referensveckan eller hade en pågående anställning räknas som sysselsatt. Personer som deltar i vissa arbetsmarknadspolitiska åtgärder räknas också som sysselsatta.

Sysselsättningen redovisas som antalet sysselsatta personer. Ibland talar man om sysselsättningsgrad vilket visar hur stor andel av den arbetsföra befolkningen (oftast alla mellan 15-74 år, men även åldersintervallen 16-64 och 20-64 år används) som är sysselsatta.

En person som är arbetslös är inte sysselsatt men kan och vill börja jobba inom två veckor samt har sökt jobb under de senaste fyra veckorna, alternativt en person som inte jobbar men väntar på att börja ett jobb inom tre månader.

Arbetslösheten beskrivs som antalet arbetslösa personer eller som andelen arbetslösa av arbetskraften.

Arbetskraften består av sysselsatta och arbetslösa personer. Arbetskraften växer om det blir fler i arbetsför ålder, färre som studerar eller färre sjukskrivna och pensionerade.

Texten kommer från Ekonomifakta. Oberserva de två olika måtten på arbetslöshet – antalet och andel av arbetskraften (läs ett intressant inlägg om hur skillnaden kan utnyttjas av politiker). Ett sammanfattande schema:


Hur kan då situationen uppstå? Jo, det handlar om att nya människor tillkommer arbetskraften. Ett enkelt räkneexempel, återigen från Ekonomifakta:

Om 100 personer är i arbetsför ålder och 65 av dem är sysselsatta så är sysselsättningsgraden 65 procent. Om 5 personer är arbetslösa så tillhör 70 personer arbetskraften (sysselsatta och arbetslösa) och arbetslösheten ligger på 7,1 procent (5/70). 10 personer som står utanför arbetskraften bestämmer sig för att börja söka jobb. Arbetskraften ökar då till 80 personer. Fem får jobb direkt och fem blir arbetslösa. Det gör att antalet sysselsatta ökar till 70 personer och sysselsättningsgraden ökar till 70 procent (70/100). Antalet arbetslösa stiger till 10 personer och arbetslösheten ökar till 12,5 procent (10/80).

När nya människor kommer in i arbetskraften är det alltså några som är sysselsatta och några är arbetslösa. I Sverige är det inte heller konstigt att denna situation uppkommer eftersom vi har tagit emot många människor från andra delar av världen. 

Mer om arbetslöshet från SCB i denna länk.

För transparens: sidan Ekonomifakta drivs av Svenskt Näringsliv.
/Elias Dietrichson

FLS är en fristående ämneslärarförening. Vi vill vara en samlande kraft för samhällslärarkollegiet. Här kan du finna inspiration, gemenskap & fortbildning

Märkta med: , , , ,
Publicerat i Arbetsmarknad, Ekonomi, Material och stoff, Samhällsfrågor, Statistik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följ FLS på Twitter!
%d bloggare gillar detta: