Utbildning och valdeltagande (ännu en gång!)

Det har nästan blivit till en följetong här på fls.nu att rapportera om ny svensk forskning om utbildningens betydelse för individers valdeltagande, medborgarkunskaper och benägenhet att ställa upp i allmänna val.

I ett flertal tidigare inlägg har vi skrivit om forskning som bland annat visar (i) att förlängningen av grundskolan under 1960-talet ökade den politiska jämlikheten mätt som benägenhet att ställa upp i allmänna val, (ii) att ökad tillgång till utbildning ökade det politiska deltagandet, (iii) att utökad samhällskunskapsundervisning inte tycks leda till ökat politiskt deltagande samt (iv) att möjligheten att få rösta i ett kommande allmänt val inte tycks öka individers motivation att förbättra sina medborgarkunskaper.

Nu finns ytterligare en studie att lägga till denna följetong. Intressant nog bidrar den med nya empiriska resultat som, kanske inte vederlägger, men i alla fall nyanserar resultaten i punkt (iii) ovan. I den nya studien undersöker nämligen Karl-Oskar Lindgren, Sven Orskarsson och Mikael Persson (som också medförfattat studien i (iii)) om det går att skönja en kausal effekt av förlängd gymnasieutbildning på individers valdeltagande.

För att göra detta nyttjar forskarna den successiva övergången från två- till treåriga yrkesprogram i gymnasieskolan. Totalt studeras 500 000 personers deltagande i riksdagsvalet 2010. Personerna började alla gymnasieskolan 1986-1990.

Studien visar att barn till föräldrar med låg utbildning och låga inkomster (i den nedre kvartilen) ökade sitt valdeltagande med i genomsnitt 3 procent. Förlängningen av yrkesprogrammen ledde däremot inte till någon allmän ökning av valdeltagandet bland yrkeseleverna.

FLS är en fristående ämneslärarförening. Vi vill vara en samlande kraft för samhällslärarkollegiet. Här kan du finna inspiration, gemenskap & fortbildning

Märkta med: , , , , , , , , ,
Publicerat i Forskning, Nyheter, Statsvetenskap

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följ FLS på Twitter!
%d bloggare gillar detta: