(3*M=?). Om mänskliga rättigheter, medborgerliga rättigheter och migrationen

I början av september 2015 samlades drygt 15 000 personer på Medborgarplatsen i Stockholm under parollen "Refugees welcome". Deltog gjorde också statsminister Stefan Löfvén som i sitt tal bland annat sa att:

– Vi ska aldrig bygga murar för att skilja människor från människor. Mitt Europa tar emot människor som flyr från krig. Mitt Europa bygger inte murar. Om vi bär denna uppgift tillsammans då kan vi göra skillnad för människor, alla EU-länder måste hjälpa till. (Citat från Dagens Nyheter)

Knappa tre månader senare, i november samma år, gick regeringen ut med sina förslag som skulle skapa "andrum" för det svenska flyktingmottagandet. Bland åtgärderna fanns bland annat tidsbegränsade uppehållstillstånd och id-kontroller.

Detta inlägg ämnar inte diskutera denna politiska vändning, inte på något sätt. Syftet med denna inledning är istället att skapa en ingång till den underliggande frågan om vilka relationer som finns, bör finnas, eller inte bör finnas mellan mänskliga rättigheter och medborgerliga dito? Hur långt kan/bör den nordiska välfärdsmodellens universalism sträcka sig? Ska den endast gälla svenska medborgare? EU-medborgare? Andra? Bör mänskliga rättigheter också ge några typer av medborgerliga rättigheter i andra länder?

Inte heller kommer detta inlägg att ge några svar på dessa frågor, utan härvidlag endast peka vidare mot två vitt skilda resurser – från någon typ av politisk teori till politisk praktik – som eventuellt skulle kunna användas i något undervisningssammanhang.

Den första är ett avsnitt av Filosofiska rummet i P1. Under rubriken "Rätten till rättigheterna – de mänskliga och medborgerliga" diskuterar filosofen och professorn i mänskliga rättigheter Lena Halldenius tillsammans med doktoranden i statsvetenskap Björn Östbring, hur mänskliga rättigheter förhåller sig till medborgerliga dito, och vad innebär en kosmopolitisk respektive en nationalistisk politisk inställning i sammanhanget?

Den andra är den statliga utredningen "Svensk social trygghet i en globaliserad värld" (SOU 2017:05) som haft i uppdrag att göra en översyn av försäkringsvillkoren i de sociala trygghetssystemen för att "ta till vara intresset av en god balans mellan att bevara ett sammanhållet svenskt socialt trygghetssystem med hög legitimitet och de behov av internationell karaktär som finns i en alltmer globaliserad värld."

 

FLS är en fristående ämneslärarförening. Vi vill vara en samlande kraft för samhällslärarkollegiet. Här kan du finna inspiration, gemenskap & fortbildning

Märkta med: , , , , , , ,
Publicerat i Internationellt, Material och stoff, Mänskliga rättigheter, Samhällsfrågor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följ FLS på Twitter!
%d bloggare gillar detta: