En försvarssatsning eller en ny dator?

Erik Olsson, ekonomireporter på Kit, har brutit ner regeringens budgetförslag i en pedagogisk intressant jämförelse. Genom att slå ut summan för olika budgetsatsningar på arbetsför befolkning har han jämfört med prylar man köpa för den summan. Exemplevis visar det sig att årets försvarssatsning är värd lika mycket som en ny dator per person:

Slår man till exempel ut de pengar som vi väntas lägga på vårt gemensamma försvar nästa år så landar man på drygt 5 000 kronor per invånare i Sverige.

Behändigt nog är vi ju nästan exakt 10 miljoner invånare så vill man ägna sig åt lite huvudräkning så är det inte så svårt. En annan bra sak är att arbetskraften – det vill säga alla arbetsföra svenskar mellan 15 och 74 år som inte är sjuka, studerar eller har gått i pension– motsvarar ungefär hälften av alla invånare.

Eller för att vara exakt, 5 435 000 personer i augusti i år.

Så vill man istället slå ut våra gemensamma försvarskostnader endast på arbetsföra personer landar summan på strax under 10 000 kronor nästa år.

Det vill säga ganska exakt lika mycket som en Mac book Air.

Uträkningarna kan möjligen te sig banala men för att tydliggöra skillnaden fyller den sitt syfte. Tänk på att det blir enklare för eleverna att förstå med hjälp av vardagsexempel. Samt att samhällskunskapsämnets inbyggda dynamik mellan samhälle och individ accentueras. Läs hela inlägget här.

Läs ett tidigare inlägg på samma tema om absoluta och relativa tal.

/Elias Dietrichson

FLS är en fristående ämneslärarförening. Vi vill vara en samlande kraft för samhällslärarkollegiet. Här kan du finna inspiration, gemenskap & fortbildning

Märkta med: , , ,
Publicerat i Ekonomi, Material och stoff, Nyheter, Undervisning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följ FLS på Twitter!
%d bloggare gillar detta: