Rikskonferensen: Kajsa Falasca föreläser om politisk kommunikation

I en serie inlägg kommer vi nu att presentera innehållet i årets Rikskonferens för lärare i samhällskunskap. Du kan läsa mer om tider, platser och hur du anmäler dig här.

Nytt val i en ny tid
Temat för årets konferens är Valåret i en digital tid – perspektiv och trender. Ett viktigt uppdrag för alla samhällskunskapslärare i alla stadier och skolformer är att undervisa om demokratiska former för deltagande och att fostra unga människor till att bli aktiva samhällsmedborgare. I en föränderlig tid där förutsättningarna för demokratin som styrelsesätt utmanas och där information och politiska budskap tar sig nya former minskar inte betydelsen av skolans demokratiska uppdrag – tvärtom!

Vid en internationell utblick är det lätt att bli nedslagen, i såväl Nordamerika som Europa ser vi exempel på ett förändrat debattklimat där polarisering och populism breder ut sig. I Sverige kämpar de politiska organisationerna för att rekrytera nya, och behålla tidigare, medlemmar. Sociala medier förändrar det sätt på vilket vi människor kommunicerar och gränsen mellan sanning och lögn suddas ut. Fake news har blivit ett begrepp. Vilka är då de nya förutsättningarna och vilka implikationer kan det få för våra elever i rollen som elever och senare i rollen som blivande förstagångsväljare? Och vilka implikationer bör detta få för vår undervisning?

Kajsa Falasca föreläser om politisk kommunikation
Konferensens första pass håller forskaren Kajsa Falasca från Mittuniversitetet i Sundsvall. Kajsa är universitetslektor i medie- och kommunikationsvetenskap och hennes forskning har inriktning mot politisk kommunikation. Forskningen handlar om det kommunikativa samspelet mellan politiska aktörer, medier och medborgare. Den handlar om villkoren för detta samspel och om den politiska kommunikationens betydelse för demokratin. Forskningsintresset fokuserar på hur den politiska kommunikationen utvecklas i den moderna demokratin.

kajsa-falasca-mittuniversitetet-politisk-kommunikation-demicom

Kajsa kommer i sin föreläsning att diskutera den nya kommunikativa kontext som årets valrörelse sker i och vilken betydelse detta kan tänkas få dels för valet i sig, dels för oss som lärare i samhällskunskap.

Läs mer om Kajsa i hennes egen blogg. På Mittuniversitetets webbplats finns förteckning på publicerade studier. Hennes doktorsavhandling finns här i pdf-format. Hennes senaste artikel Social media election campaigning : who is working for whom? A conceptual exploration of digital political labour (2017) finns via denna doi-länk.

FLS är en fristående ämneslärarförening. Vi vill vara en samlande kraft för samhällslärarkollegiet. Här kan du finna inspiration, gemenskap & fortbildning

Märkta med: , , , , , ,
Publicerat i Rikskonferensen för lärare i samhällskunskap

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följ FLS på Twitter!
%d bloggare gillar detta: