Rikskonferensen: SCB och partisympatierna

Inom kort kommer en stilig pdf med hela konferensprogrammet för Rikskonferensen för lärare i samhällskunskap som går av stapeln den 13/4 på ABF-huset i Stockholm. Vi har redan skrivit om Anna Ekströms kommande invigningstal här och om en av konferensens huvudtalare Kajsa Falasca här.

Ett annat spännande föredrag under konferensen hålls av de statistiker vid SCB som ansvarar för myndighetens partisympatiundersökning.

Figur: Valresultatet ”om det varit val idag”. Tidsserie 1972–2017 (SCB)

me0201_2017m11_di_01_sv

Inte endast är det ju som så att själva förutsättningarna för 2018 års valrörelse är ytterligare andra än vad de var 2014 med sociala medier, fake news och annat. Det tycks också som att den politiska debatten polariseras ytterligare, med färska exempel från andra nyligen genomförda val i västliga demokratier.

Detta är en verklighet som vi möter som samhällskunskapslärare och det är en verklighet som våra unga växer upp i och som på olika sätt kommer att påverka deras utveckling som förstagångsväljare in the making. Hur har opinionen förändrats i Sverige över tid? Hur röstar olika befolkningsgrupper? Vilka trender går att se?

Detta och mer därtill kommer att belysas i SCB:s föredrag.

FLS är en fristående ämneslärarförening. Vi vill vara en samlande kraft för samhällslärarkollegiet. Här kan du finna inspiration, gemenskap & fortbildning

Märkta med: , ,
Publicerat i Rikskonferensen för lärare i samhällskunskap

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följ FLS på Twitter!
%d bloggare gillar detta: