Årsmöte och besök av Folk & Försvar

Så har årsmötet genomförts och verksamhetsåret 2019-2020 nästan helt lagts till handlingarna. En ny styrelse har valts (mer info på hemsidan snart) och en del planer för kommande verksamhetsår har dragits upp! Det är annorlunda tider men FLS har en hel del tankar på hur vi ska kunna bidra med vettig verksamhet för samhällskunskapslärare och -studenter!

Folk och försvar

Folk och försvar är en politisk obunden organisation med uppdrag att sprida kunskap och värna debatten om säkerhetspolitik, krisberedskap och totalförsvaret. Organisationen har en stor bredd i sin verksamhet och har olika former av material och stöd som på olika sätt kan användas av lärare och i skolan. Förra året genomförde F&F över 400 evenemang som gästades av över 13 000 deltagare, varav en merpart är under 25 år. På årsmötet gästades vi av stabchef Karin Abbor-Svensson och utbildningsansvarig Sebastian Willstedt.

Stabchef Karin Abbor-Svensson berättar om Folk och Försvars verksamhet

Rollspelet Minister för en dag

Som du kanske redan känner till så anordnar Folk och Försvar rollspelet Minister för en dag för gymnasieungdomar (och uppåt). Rollspelet är en praktiskt simulationsövning som behandlar internationella konflikter, säkerhetspolitik och olika aktuella frågor. Spelet följs också upp av en fördjupande problemdiskussion och leds av Folk och Försvars personal.

Sebastian Willstedt berättar om Minister för en dag. På bilden syns spelvärlden och de nationer som eleverna representerar under spelet gång.

Rollspelet tar ca 3-3,5 timmar att genomföra och spelet går i viss mån att anpassa efter elevgrupp. För att genomföra spelet på ett bra sätt bör elevgruppen uppgå till 15 st eller fler. Inga förkunskaper krävs men det är att rekommendera att i förväg ha pratat något om konflikter och säkerhetspolitik. Utvärderingar visar att rollspelet är mycket uppskattad av elever och lärare som har genomfört det och många lärare och skolor har rollspelet som en återkommande tradition. Sebastian berättade också att rollspelet används på olika sätt. Ibland som en introduktion till internationella konflikter och försvarspolitik (t ex i samhällskunskap 1b) och ibland som en del av fördjupande moment om t ex internationella relationer och politiska perspektiv (i t ex kurserna samhällskunskap 2 och internationella relationer).

Besöken bokas på Folk och Försvars egna hemsida, här. Besök kan bokas med ganska kort varsel, ett par veckor i förväg brukar funka bra.

Ytterligare undervisningsmaterial på G

Folk och Försvar håller även på att arbeta på ytterligare undervisningsmaterial om t ex säkerhetspolitik, värnplikten, det svenska totalförsvaret och krisberedskap. På årsmötet fick vi en förhandstitt på upplägget som ser mycket lovande ut! Vi kommer att med stor spänning följa arbetet och lovar att hålla er uppdaterade kring det!

Stort tack till Folk och Försvar, Karin Abbor-Svensson och Sebastian Willstedt för att ni kunde gästa oss och berätta mer om ert fina och värdefulla arbete.

Annons

FLS är en fristående ämneslärarförening. Vi vill vara en samlande kraft för samhällslärarkollegiet. Här kan du finna inspiration, gemenskap & fortbildning

Publicerat i Föreningsrelaterat, Fortbildning, Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följ FLS på Twitter!
%d bloggare gillar detta: