Absoluta eller relativa tal?

Ett vanligt knep i såväl politiska debatter som i nyhetsrapportering är att använda sig av absoluta tal istället för relativa. Det finns rikligt med exempel på detta från de svenska mediernas rapportering av USA:s gigantiska budgetsunderskott, såväl under finanskrisen 2008 och som nu sist då de närmade sig det berömda utgiftstaket. I Dagens Nyheter kunde man tillexempel den 2/2 2010 läsa att ”Gigantiska underskott bakbinder Obama” och att underskottet då prognostiserades till 1600 miljarder dollar. Wow, tänker man, 1600 miljarder dollar, det är ju hur mycket som helst!

dollar_650x400_51424318870Men hur mycket är det egentligen? Om dollarn står i åtta kronor så motsvarar det 12 800 000 000 000 (tolvtusen åttahundra miljarder) svenska kronor. Men… hur mycket är det då?

Att kunna förhålla sig kritisk till detta rapporteringsknep är mycket viktigt, men det kräver en del kunskap från elevernas sida. De måste veta vilka typer av uppgifter de vill ha istället och varför. De måste veta att de som kritisk samhällsmedborgare måste efterfråga ett relativt mått (tex andel av BNP) och gärna att det också sätts i relation till något (har Sverige ett underskott? Hur stor andel av BNP är det? Hur stor är Sveriges budget? Eller motsvarande.). Detta blir en viktig uppgift för såväl oss samhällskunskapslärare och våra kollegor som undervisar i matematik.

vjakt_8Det går ju att hitta på hur många bra uppslag som helst på detta tema till undervisningen. Ett aktuellt ämne denna vinter kan till exempel vara vargfrågan i och med den pågående (och på vissa håll stoppade) licensjakten på varg. Ett argument som ofta anförs mot vargen är att den kostar samhället stora summor varje år, bland annat för att den river tamboskap. Det är lite oklart vad vargen kostar men i debatten brukar summor från 150-200 miljoner kronor per år nämnas, resurser som skulle kunna läggas på skola, vård och omsorg istället, menar man.

Det låter ju som en rejäl slant, men vad motsvarar 200 miljoner kronor i den svenska statskassan? Det är något för eleverna att ta reda på!

Via följande länk når du en förberedd excelfil där statens rambudget för innevarande år finns. I den första fliken finns alla uppgifter. Denna kan du med fördel låta eleverna arbeta med enskilt eller om man gör det gemensamt i helklass (notera att alla summor anges i tusental kronor). Om du högerklickar på flikens namn i nederkant kan du även ta fram en dold flik där vissa beräkningar finns gjorda på förhand, till exempel där det framgår vilket procentuellt tillskott 200 miljoner kronor skulle innebära per utgiftsområde i rambudgeten.

Go bananas!

Annons

FLS är en fristående ämneslärarförening. Vi vill vara en samlande kraft för samhällslärarkollegiet. Här kan du finna inspiration, gemenskap & fortbildning

Märkta med: , , , , , ,
Publicerat i Ekonomi, Material och stoff, Samhällskunskap, Undervisning
En kommentar på “Absoluta eller relativa tal?
  1. […] Läs ett tidigare inlägg på samma tema – vad motsvarar 200 miljoner kronor i den svenska statskassan egentligen? […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följ FLS på Twitter!
%d bloggare gillar detta: